Избор на диоптрични очила


Ще се опитам максимално обстойно да представя дилемите и проучванията, през които минах, за да се сдобия с новите си очила. Ще включа всичко необходимо, което ако знаех при първоначалното ми слагане на такива, може би животът ми щеше да бъде много по-лесен през годините, които ги носих.

Въпреки че имах възможно най-здравата рамка на пазара (преди 4 години струваше 350лв), която буквално се огъваше на всички възможни страни без да се чупи, в един прекрасен момент (може би от много демонстрации пред познати на здравината и) просто се разпадна. Оказа се, че титанът не подлежи на поправка (на по-късен етап намерих информация в интернет, че все пак се споява, но никой не ти гарантира колко време ще издържи), а счупването беше точно по средата, където практически според оптиките нищо не може да се направи. За съжаление не можех веднага да си направя нови очила, така че намерих сигурното решение в лицето на лепилото loctide GEL, което се оказа толкова здраво, колкото и на рекламата – успя да залепи счупените части, въпреки малката натоварена повърхност, макар и за определени периоди от време.

След няколко месеца, прекарани в дискомфорт и лепене на рамката, успях да отида на очен лекар (където си ходя на всеки 6 месеца) и да си взема нова рецепта, за да съм сигурен, че няма да има разминаване в показанията за очите ми. И от тук започна голямото обикаляне и чудене.

Първо се бях спрял на Grand optics и Joy optics, тъй като имам 20% отстъпка там и съм доволен както от обслужването, така и от разнообразието на цени и рамки, които предлагат. Естествено, както и предходните очила, бях съсредоточен в рамката, а не в по-важното – стъклата.  Успях да обиколя над 80% от оптиките им в София, за да издиря конкретна рамка, но така и не извадих късмет.

Това от своя страна ме накара да прегледам предложенията на FOX оптики (старите ми очила са от тях), Оптикласа и още някаква оптика на Витошка, на която забравих името, но отново беше с някакви дизайнерски, не особено евтини рамки.

След петата оптика все пак бях започнах да разпитвам и за стъкла, за да се ориентирам колко пари да отделя за рамка. Оказа се, че навсякъде работят с идентични каталози и цени, и всичко опира до конкретни предпочитания на оптиците или по-скоро до това, което са им наложили да прокарват.

Интересна е и друга тендеция, че в една и съща верига, ще получиш различни отговори на един и същ въпрос, което е малко обезпокоително, когато става дума за очите ти. Чух какви ли не предположения за различните марки и начин на приложение (действие).  Това ме провокира да се поровя из интернет и доколото е възможно да намеря и друг източник на информация, който да е независим. Такъв намерих във форума на hardwarebg, където за щастие темата е доста обширна. Всеки може да я прегледа (отнема около 3-4 часа обстойно четене :)), но ще синтезирам основните изводи от нея.

Essilorсветовен лидер на пазара на диоптрични стъкла. Качеството е гарантирано, а факта, че постоянно разработват нови технологии е показателен, че фирмата е иновативна и ориентирана към потребителя. В сайта има достатъчно подробна информация за видовете материали и качеството на покритията. Всички оптики работят с тези стъкла и когато са на промоция се явяват една перфектна инвестиция за очите.

Конкретно в моя случай едното от стъклата при всички положения е поръчково, тъй като имам много висок астигматизъм (цилиндър над 2), а такива стъкла на склад не се държат. Поради това цената скача спрямо складовите наличности. В някои от оптиките твърдяха, че е възможно да се поръча едно складово и едно поръчково стъкло и нямало да има проблем, стига стъклата да са от Сейко, на което те са вносител. 🙂 В други категорично анатемосаха подобно твърдение, тъй като при поръчковите стъкла няма начин антирефлексното покритие да съвпадне с тези, които са на склад. И в двата случая аргументите бяха много силни. В първия даже директно оптикът, който се занимава с монтажа ми обясняваше нагледно и научно как става номера и че дори и да се получи разминаване, то ще е незначително и ще се вижда под точно определен ъгъл и конкретни условия. В крайна сметка реших да не рискувам и поръчах и двете стъкла, въпреки че сумата драстично скача, особено като се добави и фотосолар.

Като цяло всички фирми, с изключение на Роденщок и Индо (които са със собствени и не по-евтини разработки), работят с Transition 6 покритие по отношение на фотосолара. Води се, че това е най-доброто, което може да съществува и самото покритие през няколко години се обновява от гледна точка на иновативност, докато примерно при Роденщок нещата малко лежат на стара слава.

След събирането на редица информация, оферти и съвети, се спрях на Seiko и Essilor като варианти за стъкла. Може би възможно най-скъпото на пазара, но пък в крайна сметка качеството е гарантирано, а и става дума за очите ми, не за някакъв снобарски манталитет. В тази връзка, имайки предвид моментните промоции, избрах Essilor пред Seiko, просто защото стъклата излизаха с 120лв по-евтини,а така или иначе крайната сума се очертаваше да не никак малка.

За рамката и стъклата се доверих на Оптикласа. Въпреки, че тази верига се слави с марковите си продукти и съответно високи цени, не е никак за подценяване ако човек си търси очила. Много хора пренебрегват по-лъскавите магазини с презумцита, че там е безумно скъпо, но това в много от случаите не е така и моито очила го доказват. Успях да си избера добра рамка Davidoff, която освен дизайнерски вид притежава и титаниева предна основа плюс пружиниращи дръжки (забравих точното наименование на механизма), които ми бяха важеш критерии. Понеже имаше 50% намаление на рамките от по-стари колекции, моята бе 80лв., което на фона на това, което бях гледал до момента си беше една прекрасна цена. Стъклата Essilor Ormix 65 Transition VI (едното бе 180лв.)пък бяха с 30% намаление, най-голямото, което бях виждал спрямо идентична каталожна цена в конкуретните оптики.

Навсякъде (с изключение на оптиката в Sofia Outlet Center)  във веригата, тъй като и при тази обиколих почти всички места, ми съдействаха адекватно и любезно за избор на рамка. По отношение на стъклата много доволен останах от няколко оптики, в които разпитвах за най-правилен избор. Поръчах си стъклата от най-удобната за мен (тази в Сердика център), където всъщност получих и най-подробна информация, и буквално с това ме спечелиха като окончателен техен клиент. Не бях притискан в избора си, но получих и адекватни предложения и отговори на въпросите ми.

p.s. Статията бе подготвена преди точно година, но поради една или друга причина едва сега вижда бял свят. След тази една година мога смело да заявя, че продължавам да смятам, че съм направил най-добрия избор откъм стъкла. Покритията им са много добри и не са мръднали за това време. Важно уточнение е, че стъклата ги ИЗМИВАМ (не ги бърша) с течен сапун, с цел да не се надраскват. След измиване водата се стича (благодарение на хидрофобното покритие) и практически не е нужно подсушаване. По този начин може да си гарантирате, че ще имате дълги години едни ясни за виждане стъкла.  От Transition 6 съм също много доволен. И лятно и зимно време потъмняват много добре, което ме предпазва от постоянното присвиване на очите от блещукащото слънце. Единственият недостатък на това покритие е, че малко по-бавно изсветлява, но това не е толкова важно. 

11 коментара

Filed under Ежедневие

11 responses to “Избор на диоптрични очила

 1. Боева

  Като горд собственик на множество очила и рамки и като такъв, който трудно ги сваля дори и в банята (разбирам, че съм с тях чак когато се намокрят, така са се срастнали с мен), мога да ти кажа, че най-добрите очила са тези, които не усещаш и тези, които след две години можеш спокойно да смениш. Искам да кажа, че бидейки ежедневен аксесоар няма как да очакваме от тях да останат с нас във вечността; и те имат нужда от подмяна, както и всичко, с което живеем ежедневно, впрочем 😉

 2. Chatte

  Определено, съм съгласна, че щом нещата опират до зрение и до очи, нещата в нашето семейство отиват на банкрут. Аз съм с много висок диоптър, миопия ексцесива, голям астигматизъм и да не задълбавам, но и ретините на са ми съвсем наред, лепени са и са лекувани що-годе успешно. Досега винаги съм си поръчвала скъпи стъкла, не съм наблягала на скъпите рамки, но по едно 200 – 300 лева на стъкло винаги са ми отивали. Не съм сноб и наистина при диоптър -8 на дясното и -9 лявото нещата се усложняват. Винаги съм поръчвала стъклата. Правила съм си преди години към Маимекс, там ги изтъняваха, доколкото беше възможно, но естетически не бяха красиви. Тогава пластмасата беше сантиметър в най-дебелата си част, да не говорим колко подигравки съм отнасяла… в училище като малка. Казваха ми „йенска тенджера“ 🙂
  Когато излязоха олекотените „стъклени“ ненадраскващи се стъкла веднага си направих новички. Определено бяха по-тънки и стояха по-естетично. Но след много години употреба и правене все на бели прозрачни стъкла с метални рамки, реших отново да сменя нещата. Поръчах си стъкла на Роденщок, които от тази година са излезли с нови иновативни решения за пластмасовите си стъкла. Поръчах си да бъдат с фотосолар ще се оцветяват в сиво, сега рамката ще е и пластмасова, плътна черна. Хубавото е, че ми отива, имам много специфично лице и трудно си намирам подходяща, която да ми отива, маркова е, но не й запомних името. Поръчах си ги от Оптик класа (намира се в близост до Съдебната палата, надолу по Графа). Изръсих се с много парички около 700 лева, но не се скъпя на очила, защото и без това ги правя веднъж на 4-5 години. Обслужването е повече от добро! Сега чакам да ми ги изпишат – нямам търпение, още няколко дена и ще са готови!

  • Благодаря за коментара. Ще очаквам да споделите мнение след като ги поносите известно време. 😉

   • OPTICIAN

    Много добра статия! Като очен оптик съм много доволен от това което сте написали! Първо забравяте един 100 годишен производител на стъкла Carl Zeiss после HOYA, INDO, Shamir това са доста добри производители и имат доста надеждни технологии! НЕ гледайте само цената тя не е най-важното, защото горе споменатите вериги често се излагат при изработката на очилата!!!

   • Имайки предвид, че не наемат тесни специалисти за консултанти, много е възможно да има и фалове.

 3. Здравейте,

  Предстои ми закупуване на очила за далечно гледане. Препоръчаха ми да бъдат с фотосолар, за да мога да ги ползвам и като слънчеви при шофиране. В една от оптиките обаче ми казаха, че фотосолара не реагира зад авто стъкло. Моля да споделите опит. Иначе диоптрите са малки -0.75 и -1.

  • Да, така е – не реагират зад автостъкло, тъй като то има филтър. Доколкото знам новото поколение го разработват да бъде такова, но едва ли скоро ще се появи на пазара.

 4. Супер се радвам, че ви открих. Тъкмо днес си поръчах стъкла на Rodenstock от Оптикласа и се притеснявах, че съм се изръсила след намалението ми от 33% станаха на 294лв. Те са със изтъняване, антирефлекс, астегматизъм. Дано да остана доволна от изработката, защото каквото и да си говорим парите не са малко.

  Благодаря за статията 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s