Пушенето забранено!


От нова година влезе в сила частичната забрана за пушене в заведенията. Големите над 50 кв. м трябва да обособят специална зона за пушачи, но не като досегашните фиктивни, а такива които да са снабдени с допълнителна мощна вентилация и да са съвсем отделни помещения. В противен случай трябва да забранят изцяло пушенето в тези заведения.

От друга страна собствениците на малките кафенета и барове под 50 кв. м могат да избират дали в тях да се пуши или не, което им създава едно преимущество спрямо големите заведения. Това разделение едва ли е особено удачно, не само от икономическа гледна точка. С оглед на това, че малките заведения и без това са в повечето случаи „дупки“, които ако не изберат да бъдат за непушачи, то категорично обричат на огромна вреда дори пушещите в тях, тъй като вентилацията в тях е повече от ужасна. Разделението има и друг характер – кара дори познатите хора да се делят на групи и да бъдат нетолерантни един към друг. Защо трябва да се създава един дискомфорт и чудене, след като забраната може просто да е повсеместна?

Явно управляващите са се светнали, че при това разделение ще има нулев ефект и проверките няма да доведат до желан резултат, и днес единодушно са решили, че през лятото на тази година ще се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. метра. Алелуя! Сега ни остава да чакаме лятото, за да видим дали бъдещия закон ще заработи.

Най-интересното от цялата работа е, че сегашната забрана работи! Е, разбира се не навсякъде, но от това, което видях и от това, което казват познати е, че има заведения, които са стриктни и спазват сегашното законодателно решение. Като пример мога да посоча едно заведение, което съм посещавал и друг път, и въпреки че вентилацията там е доста добра, при по-голям брой пушачи е било неприятно. В сегашния си вид заведението е на два етажа, от които вторият е за пушачи (дори стълбището е остъклено, за да не преминава дим), а първият е направен за непушачи. Хитро решение, с оглед на това, че все пак на първият етаж може да има по някой друг толерантен пушач, който да може спокойно да излезе отпред, където го чакат два огромни пепелника на стойка, и да запали цигара без да пречи на никой. 🙂 Някой може да го приеме това като форма на наказание, но това е защото все още не сме свикнали с подобно поведение. В други страни (като Англия) подобни гледки са често срещани и на никой не го впечатляват, а тук е някак показно.  Искрено се надявам по-бързо съдържателите на заведения да осъзнаят, че няма къде да мърдат и да преструктурат бизнеса си така, че да не толерират вредни за здравето на хората навици.

От своя страна нека непушачите да не се подиграваме при гледка на струпани пред заведение пушещи хора, а да показваме едно уважение към тези хора, които до момента може би не са били много толерантни към нас. 😉

Вашият коментар

Filed under Ежедневие

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s