Умирай лесно!?


Неделен ден, нетипичен час на постановката (15 часа), но заредени с положително очакване заемаме местата си в театър 199. Залата е малка, сцената също. Бавно, но със постоянни темпове салонът се запълни изцяло и зачака началото на постановката.

\“Умирай лесно?!\“ е черна комедия, която разказва за съдбата на двама гастарбайтъри, които са избягали от Югославия в Германия, гонени от тежък комунистически режим. Цонко (Тодор Колев) и Маринко (Валентин Танев) живеят заедно от дълги години, работейки на черно, за да оцеляват. Но Цонко намира начин да излъже немската система като се сдобие нелегално със смъртен акт, а по този начин жена му ще получи пенсия за вдовица. Същевременно той ще бъде прибран до Югославия в ковчег, за да може всичко да изглежда реалистично, след което ще се възползва сам от тъй бленуваната пенсия.

Всичко изглежда точно нагласено и безпроблемно. Заминаването се полива с вино, пътуването е подготвено…само ковчегът е леко тесен. Какви ли препятствия ще се появят от този незначителен детайл?

Тодор Колев беше причината да посетя тази постановка – не го бях гледал на живо, а все пак го харесвам като комик. Историята на моменти ми се стори доста мудна и безинтересна. Смешните моменти бяха доста по-малко отколкото очаквах. За щастие последните 30 минути (от 1,20 часа) са нещото, което е доста динамично и изпълнено с действие. Също така има култови реплики, които взривяват залата. 🙂 Но дали смехът е най-важното?

Искрено се надявам тази постановка да бъде видяна от всичко настоящи и бъдещи емигранти. Въпреки, че действието се развива доста години назад, положението със сегашните гурбетчии не е много по-различно и розово. „Умирай лесно?!“ нагледно показва до къде може да доведе желанието за живот „на Запад“ и  ваденето на кървави пари. Дали си струва да зарежеш семейство и приятели, за да се надяваш да осигуриш нещо по-добро. Емигрантите могат да открият как животът ти минава като на лента, а в крайна сметка не си постигнал нищо. А нали именно за това емигрираш – за по-добър и уреден живот…и висока пенсия, ако доживееш да я видиш!

Вашият коментар

Filed under Култура, Театър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s