Сигурни ли са банките?


В съвремието ни ги няма героите от старите уестърн филми, които влизат в случаен клон на банката, замаскирани с по една кърпа върху лицето, вадят пистолети и обират изплашените служители. Днес банковите удари са на едно много по-високо ниво, без излишна показност и размахване на оръжие.

И в България обирите взеха да стават нещо всекидневно. Да вземем за пример, как учителка от Плевен ограби банка и то с пистолет играчка. Каква охрана трябва да има банката и съответно какви трябва да са служителите, за да позволят това да се случи? На всичко отгоре се оказа, че ако сама не се бе признала за виновна, то по никакъв начин нямаше как да се докаже, че е била тя. Имайки добро име и чисто съдебно минало, признавайки вината си, бе осъдена условно. Ама то няма как и да е иначе, защото при един добър адвокат, по никакъв начин обвиненията на прокуратурата няма да издържат и за пореден път \“добрата съдебна система\“ ще стане за смях. Въпреки, че този случай е интересен казус, определено не е най-фрапиращия в последно време.

Вчера бе съобщено за разбит трезор в Младост 1. Крадците необезпокоявано са влезнали през почивните дни, на спокойствие са си свършили работата, след което са излезнали през парадния вход. Умело са прикрили следите си с препарати и косми, което ме навежда на мисълта, че „злодеите“ обичат да гледат филми като този, от където черпят вдъхновение. Това ако не е подигравка, то не знам кое ще бъде! А банката, спазвайки политика на „конфиденциалност“, не бе дала информация дори на хората, чийто трезори вероятно са останали празни. В крайна сметка защо да го прави, след като е по-добре да държиш в напрежение група хора, отколкото да си признаеш пред цялото общество, че си станал за резил.

Черешката на тортата идва от Райфайзен Банк, където главният касиер най-безпрецедентно свива едни 800 хиляди. И това не става от вчера за днес, а става вероятно в продължение на месеци. Как тогава никой не е разбрал и толкова ли е сляпо управлението на банката? Трагикомичното в ситуацията е, че служителят сам се обажда с думите „Простете за това, което ви причиних, довиждане“. Касиерът, като лирическият герой от песента „Човекът взе парите, каза чакай малко….“, присвоява тлъстата сума и се отправя на заслужена и дълготрайна отпуска някъде далеч, вероятно в топлите страни.

Посочените примери са само една малка част от всички, които са се случвали до момента. Парадоксалното е, че въпреки зачестилите кражби, банките продължават да си работи по стария начин. Офисите продължават да се позиционират в неподходящи помещения само и само да има присъствие на банката, без да се мисли за сигурността и. Ясно е, че охранителните камери отдавна не са най-доброто решение, което може да съществува, особено в случаите, когато кабелите им са външни, а управлението им не е централизирано. Охранителите по клоновете в по-голямата си част са на преклонна възраст и по-скоро слухтят и суфлират на клиентите, вместо да вършат работата, за която са наети.

Не се обръща внимание както на новите, така и на старите служители. Новите, притеснени от незнанието си, правят грешки, които рефлектират върху клиентите, а от там и върху името на банката. От своя страна старите служители, натрупали достатъчно опит, започват да се чувстват недооценени и желанието им за работа остава на заден план. А банките очевидно нямат интерес да инвестират или координират хората си, а залагат само на продукти и услуги. Само че като няма адекватни хора, които да ги предлагат, то тогава къде е положителното от цялата ситуация? Е, явно има и достатъчно кадърни и изобретателни служители, след като с лекота се отклоняват цели 800 хил. лв. И докато системите, процедурите и управлението на банките продължава да бъде неефективно, ще се намират и хора, които да се забавляват на техен гръб, а обществото ще се чуди дали е по-сигурно да държи парите си под дюшека или да се довери на банката.

Вашият коментар

Filed under Ежедневие, Писания и разсъждения

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s