Хотел Рила Боровец


Боровец е едно от местата, които никак не обичам да посещавам. Курортът като цяло е някак сив и скучен, а особено след края на зимен сезон е и безкрайно мръсен. За щастие този път ми се наложи да го посетя точно преди началото на сезона, което си беше голям плюс от гледна точка на спокойствието, което цареше.

Настаних се в хотел \“Рила\“ за пет дни – достатъчно дълъг период, за да мога да придобия реална представа за базата, храната и персонала.  Хотелът е огромен и не случайно е най-големият в курорта. Още след влизането, съзнанието ти те връща около 20 години назад, когато всеки ходеше зимно време из планинските курорти. При рецепцията нищо не е променяно с години и облягайки се на стар плот, от тежък мрамор, се регистрираш. Рецепционистите са вежливи, но някак преуморени, а си представям как изглеждат по време на сезон.

Настаних се на висок етаж, който има красива гледка към пистите… и няколкото „ресторанта” на Боровец. По фасадата на хотела нищо не е пипано и на места балконите са доста оръфани от времето и метеорологичните условия.

В стаята работи силно парно, което в моя случай не можеше да се намали заради развалена врътка, но в крайна сметка по-добре да го има, от колкото да мръзна. Мебелировката не е като от едно време, но може да се каже, че е съвременен вариант на старата, т.е. с нищо не впечатлява. Искрено се зарадвах на вграденото радио в нощното шкафче, което РАБОТЕШЕ и приемаше цели три радиа! Телевизорите са Goldstar (бащата на LG, както се изрази моя колежка), така че може да се досети човек, че са антики, но пък и те работеха безотказно. Хладилници нямаше, което е странно за хотел, който има категоризация 4 звезди. Предполагам, че лятно време, при липса на климатик, хладилникът до някъде би спомогнал с освежителни напитки поизпотилите се хора.

Леглата са с прилични размери – нито са много големи, нито са малки. Имат матраци, но интересното е, че под тях няма матрачна рамка, а някакви талашитени плоскости, които я заместват, но не много умело. Все пак това не пречи на спането, но ми се стори странно решение, което явно е продиктувано от пестенето на средства.

Както стаите, така и баните са малки. В банята определено е правен ремонт, тъй като си личи, че плочките и фаянса са сменени. Всяка стая е с голяма вана, което на мен лично никога не ми е било в плюс, даже напротив. Кърпите и изобщо бельото се сменят всеки ден, така че по отношение на чистотата нямам никакви забележки. Случайно разбрах, че хигиената се следи много изкъсо и всяка стая се проверява след почистване от отговорникът за камериерките. Това е един огромен плюс за хотел Рила, тъй като в днешно време показателят „чистота” е този, който играе лоша шега на голяма част от големите и скъпи хотели.

В ресторанта мебилировката не е променяна, а неактуалните и сиви униформи на застаряващият персонал спомагат да се замислиш за времето на Тодор Живков. По масите се зарежда двоен прибор за храна, но за сметка на това се подреждат хартиени салфетки, което е трагикомично. По-добре изобщо да не слагат такива, вместо да се излагат с тях.

През всичките дни имаше много разнообразна храна, която беше групирана на месна и безмесна, с по няколко предложения от вид. Определено може да се каже, че беше вкусна, а десертите направо убийствени за добрата фигура на човек. 🙂 Хотелът разполага със собствен сладкарски цех с десерти, които трудно се намират, както като вид, така и като вкус, из съвременните магазини. Всичко се произвежда на място, включително и кремовете за пастите не са от полуготовите смеси. Изобщо, ако някой е решил да умира от преяждане със захар – това е мястото! 😉

Басейнът на хотела е с олимпийски размери. Това до някъде е минус, тъй като заради голямото пространство трудно се отоплява, така че зимно време не ми се стори да е особено топло. Водата беше с приемлива температура, но след плуване не е никак приятно да седиш навън. Въпреки, че по дъното и стените се усещаха (и виждаха) липсващи пасажи от мозайка, все пак беше чисто. Преди влизане в помещението получаваш голяма кърпа и ключ за шкафче в топла съблекалня, където може да си оставиш дрехите или да вземеш душ на излизане.

Частта на „Рила”, която гледа към пистите колкото е добра, толкова може да се окаже не особено приятна. Причина за това са околните заведения, както и евентуалните мероприятия в ресторанта и залата, която се използва за сватби. Дори и на по-висок етаж, пак се чува данданията от едно празнуване след полунощ.

Като цяло може да се каже, че хотелът печели висока оценка по чистота, качество на храната и обслужване на персонала, което в много голяма степен компенсира по-старата материална база. В крайна сметка зимно време един скиор го интересува по-скоро качеството и количеството на снега, отколкото къде и как ще нощува. 🙂

За презентацията е нужен JavaScript.

7 коментара

Filed under Екскурзии, Хотели

7 responses to “Хотел Рила Боровец

 1. Доста отдавна беше когато отседнах там,но доколкото си спомням останах с добро впечатление. Харесва ми и статията,с интерес я прочетох 🙂

 2. Имам чувството, че обикаляш като някой идиот с тефтерче и молив в ръката и кимаш неодобрително и само си записваш мълчешком. Нещо като критикът от Рататуи, от който всички се страхуваха. Само където ти си се самопровъзгласил за такъв, че даже тичаш да мериш леглата с ролетката. Ми то като нема за какво да пишем, ще мерим 🙂

 3. Бетовски, ти не разбра ли, че работата ми е свързана с това и не е необходимо да го мисля предварително, за да си записвам по точки в тефтерче 😉 А и явно не си чувал за понятието „таен клиент“.

 4. Galina Yordanova

  Всичко което е написал човека си е вярно, за съжаление пиша коментара две години след неговото посещение. Телевизорите все още са Goldstar, мисля си че очакват съвсем да станат антики и да ги продават, защото марката отдавна не съществува, телевизията …….. е минала покрай сателитната – има повече руски канали отколкото български. Интернета все още е само в лоби бара въпреки че рутерите отдавна не струват много пари …. Сина ми се изрина от прехлорираното джакузи, а си беше прехлорирано очевидно за застраховка от многото посетители. Изобщо мнението ми е много смесено – храна разнообразна действително, но недотам вкусна поради неовкусяването ѝ (дори и рибите бяха без грам сол) – вярно че десертите бяха супер но може ли пък една седмица да се храниш с десерти (само те си имаха традиционния вкус), пушачите (пиша го с риск да бъда заклеймена от непушачите) са гонени и от открити пространства, въпреки че в новия закон за здравеопазването няма такива забрани. Иначе за хигиена грешка нямаше – денонощно камериерки и чистачки чистеха ….. В общи линии има още много какво да се желае и ако сте претенциозни нямате работа там, а определено при тези цени (дори и на All inclusive лято 2012) имате право на претенции, но няма да има кой да ви обърне внимание защото хората просто разчитат на това че управляват голям хотел и все има кой да се излъже да отседне в него къде заради стратегическото му положение, къде заради старата му слава!

  • Благодаря за изчерпателния коментар. Ако повече хора се сещаха да пишат из интернет, то хотелиерите рано или късно ще се усетят, че така бизнес не се прави. 😉

 5. Дарина

  Изключително сме доволни от почивката си в х-л Рила. Месец август 2012 год. бяхме там и си прекарахме чудесно. Храната беше много вкусна, чистотата е на ниво, за децата имамеш осигурен аниматор.
  Препоръчвам хотел Рила на всеки който иска да посети Боровец.

 6. Todorakis

  Здравейте! И аз бих искал да споделя първите ми впечатления за хотела.До колкото виждам в коментара на Almanah вижданията ни са еднакви.
  Хотела наистина не е впечетляващ външно както и от вътре,но все пак годинините си казват думата,а и един цялостен ремонт според мен би бил доста скъп за собственика имайки предвид големината на хотела!Обслужването е добро,въпреки някои изключения в ресторанта и басейна 🙂 .Има служители който просто не са за тази работа и това си е,но затова си има отдел човешки ресурси… 🙂
  Иначе повечето служители са отзитчиви и мили,както според мен трябва да бъде!Фитнеса и басейна са добри,наблюдавах как всяка вечер две жени на възраст,старателно го почистваха което ми направи доста добро впечетление!Водата мисля че не беше точната упомената на табелката в басейна,беше по студена,но се свиква ;).
  Стаите наистина не отговарят за хотел 4 звезди,просто без хладилниче и малко по – нови мебели,които могат да се сложат не придават уюта който очаквах.А това радио от соц-времето направо ме разби! 😀 Но пък затова работеше перфектно! :))) Храната беше хубава,въпреки че се потваряше през 3-4 дена.Едно от нещата,които доста не одобрих,бяха цените на лоби бара в хотела!Доста са високи,и човек който не му е включена храната и напитките към нощувките просто трябва да се подготви финансово!Има едно нещо обаче,което и да искаме неможе да се промени в хотела,и това са гостите му.Това беше едно от най – разочароващите неща на които бях свидетел.Просто има хора които вместо да отиват за почивка и релакс на едно такова отдалечено място от големия град в природата,просто са там да показват любовта си към семейството си и децата си!Имаше оставени деца на произвола на съдбата пред улиците на хотела плачещи,понеже майките са безотговорни и не ги интересува какво става с децата им.Както и не веднъж в ресторанта бях свидетел на кавги на бащи с децата си.Нямам нищо против възпитанието чрез викане и каране 🙂 ,но не и на това място!Просто хората не са длъжни да слушат поученията ти,и да гледат как детето вместно да се радва че е на почивка със семеството му,е там да бъде псувано и излагано пред всички други хора.Аз лично на визията на хотела бих дал 3 звезди,но както и Almanah спомена другите неща компенсират годините му и 4 звезди са на мястото си!
  Имам още неща които мога да споделя,но ще трябва един Блог само за мен да си направя,така че спирам. 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s