Добрата съдебна система


За пореден, явно не последен, път ставаме свидетели на продължение на сериалът „Ние ги хващаме, а те ги пускат“. Този път действието на сапунката се развива в Кюстендил, където съдът оправда братята Галеви. Кулминацията на епизода е, че всички други от „престъпната група“ са получили по някое наказание, само предполагаемите организатори не. Къде е парадоксът? Как може една част от обвинените да бъдат признати за виновни, а другата част, основните „тартори“ на групата, да се изнижат по терлици – ни лук яли, ни лук мирисали? След като едните са признати за виновни, как другите се оказват вън от играта? Все едно да нагазиш до шия в селска тоалетна, а след това да се окаже, че вонята не е от теб!

Новото (вече старо) правителство се опитва да си измие ръцете с гореспоменатата фраза, но народът отдавна не пасе трева. Та нали тази съдебна система е част от трите вида власти, които макар и независими, взаимодействат помежду си. Т.е. мнозинството в парламента (законодателната власт) гласува законите, които трябва да се прилагат от съдебната власт. А кой управлява тази власт? Естествено, че г-н Цветанов, който първо е член на Министерският съвет (изпълнителната власт) и второ е част от голямото семейство на ГЕРБ, което управлява в парламента.

Е, хайде сега да се върнем отново на проблематиката с хващането и пускането на вредителите на държавата, за да установим кой е виновен. Порочната практика в съдебната власт се предава от правителство на правителство, без оглед на това кой какви предизборни обещания е давал. Въпреки, че по медиите винаги има кой да обвинява тромавата Темида, тя някак успява да остане в сянка, както и законопроектите за нея. И така до следващият случай, в който някой ще си измие ръцете я със закон, я с некачествени съдии, я с нещо друго. Законодателната власт вместо да се заеме с важните законопроекти по темата, се съсредоточава в борба с опозицията и нападащите я медии. Цялатото внимание на хората се насочва към новостроящи се магистрали, защото видиш ли, без г-н Борисов нищо нямало да се случи и той нагледно показвал как се изпълняват обещания. А защо не вземе правителството да покаже как ще започне най-накрая с реформите в съдебната система, а сърдито тропа крак и подвива устни като малко дете, което тръшкайки се обвинява прокуратурата, че не си е свършила работата? Няма да си я върши, защото нито има смели и читави прокурори и съдии, нито пък има нормални закони, които да не позволяват вратички и порти, които да бъдат умело заобикаляни от всеки малко по-добър адвокат. И докато седи и бездейства, милионите от развития сив сектор, които трябва да влизат в държавният бюджет, ще продължават да течат за спонсорирането на престъпни групи, които да тормозят тези, които са гласували и разчитат на едно по-добро бъдеще.

Вашият коментар

Filed under Ежедневие

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s