Проект BOX


Ежедневието ни е изпъстрено с кутии, в които пребиваваме духовно или физически. Живееш в кутия, излизаш навън и влизаш в кутията наречена кола или автобус, отиваш в офисната кутия, умът ти е затворен в кутия и така до без край. От толкова много затворени пространства забравяме, че съществуват други светове и реалности. Съзнанието ни е затворено за всичко онова, което в действителност може да ни направи по-различни и емоционални.

Проектът BOX е опит да се покаже един различен поглед върху това, което е вътре в нас и това, което е винаги край нас, но не го виждаме и често подминаваме. Идейната насоченост е изразена по два начина – чрез картини и фотографии, които имат за цел да взаимодействат помежду си. Един реален цветен свят изведен от обкръжаващата сивота среща черно-бялата затвореност на човек. Сложнотата на живота, с всичките му позитивни и негативни страни, е показан по въздействащ начин, начин който да провокира както визуалните възприятия, така и мисловните. Така тези, които ще се докоснат до тази изложба ще си дадат възможност да бъдат провокирани от двамата автори, за да открият колко са зависими, независими или взаимозависими от това, което се случва около и вътре в тях.

BOX
Различия в еднаквостта

Концепцията
Двама автори – Дарина Цурева (живопис) и Георги Георгиев – AlienGG (фотография), работещи в областта на изображението, но боравещи с различни техники, са си поставили за цел да изследват понятието кутия – всеки сам за себе си, независимо един от друг, в умишлена неизвестност за търсенията на другия и без ограничения на изразните похвати. Ограниченията са единствено на формално ниво – брой и размери на работите (по 10 от автор до 100 х 70 см).
Целта на проекта BOX е да се подчертае различният, а в някои случаи може би еднакъв авторов подход при интерпретацията на една-единствена дума, подадена от единия от участниците (Дарина Цурева).
Авторите, за да се „предпазят“ от „пинг-понг“ ефекта, а именно, волна или неволна, търсена или избягвана диалогичност при интерпретацията и реализацията на отделните си работи, умишлено са се поставили в изолация един от друг по отношение и по време на проекта.

И така – до момента на самата изложба.

Без излишни заигравания с митологията, без претенции за „философски“ тълкувания, в опитите си да достигнат до същината на понятието кутия Дарина Цурева и Георги Георгиев имат не по-малко сложната задача да изобразят собствените си представи и разбирания за термина. Да се отива към същността на нещата означава да се отива към тяхното естество. В изобразителното, а и във философията, пътят към естеството на нещата е по-дълъг и по-усложнен, отколкото в митологията. Митът е по-лесен за разбиране и това го прави по-близък до живота, „по-истински“. Като мита за Пандора, макар и страховит, макар и апокалиптичен.

В проекта си BOX Дарина Цурева и Георги Георгиев не разказват митове, не освобождават страхове и апокалипсиси. Абстрактно-лаконични, но земни и дори пределно буквални, те не затварят надеждата, а я освобождават…

За да се докоснете до всички творби и идеи, ще е необходимо да посетите изложбата, която може да бъде видяна от 8 до 22 октомври в галерия София Прес, Славянска 29

За презентацията е нужен JavaScript.

Вашият коментар

Filed under Ежедневие, Фотография

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s