Безсмъртен / L’immortel (22 Bullets)


Честно казано винаги съм бил скептичен към френските филми, най-вече заради френският език. А и нали сме свикнали с американския комерсиализирън, та не се сещаме, че на света има и други държави, които може би имат нещо стойностно от света на киното. Доказателство за това са две френски имена – Люк Бесон и Жан Рено. Тези две личности са гаранция за добра идея, перфектно изпълнение и уникално усещане.

L’immortel е екшън-трилър, който се разказва за суровите човешки взаимоотношения, трайността на едно приятелството и алчността за власт и пари. Шарли Матей (Жан Рено) дълги години е бил страшилището на мафията в Марсилия. Уморен от този си живот, той решава да се оттегли и успява няколко години да води съвсем обикновен живот. Но законите на мафията са ясни – ти не може да съществуваш без нея, но тя може да се отърве от теб. Матей е прострелян, а експертизата показва 22 изтрела, след които той оцелява. И това се превръща в най-големият ужас на опиталите се да го убият, особено след покушение и над близък на него човек.

Подходът на заснемане е много интересен по две причини. Първата е, че в началото на филма паралелно се показват две действия, развиващи се в миналото и настоящето, което винаги ми е допадало – кара те да се замисляш и да внимаваш много в действието, без да се разсейваш. Втората е, че преходът от сцена в сцена е супер бърз, но същевременно с това е направен изключителен баланс, така че да не губиш нишката между отделните такива. Самото действие е много реалистично и буквално те прави зрител на една ръка разстояние, с всичките му кървави и брутални сцени. Всичко е динамично и дори статичните на пръв поглед моменти са показани така, че да изглеждат динамични. По този начин не усещаш как времето минава, а ти искаш все повече интересни моменти.

L’immortel не е от стандартните клиширани екшън-трилъри с очакван край още след десетата минута гледане. Този филм те завърта на бързи обороти, центрофугира те с пълна сила, след което те изхвърля чист и ароматизиран с емоционален омекотител 🙂

Вашият коментар

Filed under Кино, Култура

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s