Принцът на Персия: Пясъците на времето / Prince of Persia: The Sands of Time


Дълго време се канех да гледам този филм, но така и не ми оставаше време. Дори мислех на кино да отида, заради евентуалните ефекти, които бяха загатнати в трейлъра (характерно за всеки филм). В крайна сметка гледането бе оставено за „домашното кино“ и днес му дойде ред. Бях настроен за един приключенски епос, който да зарадва сетивата ми, които от дълго време не бяха гледали продължителн игрални сцени. Е. за жалост не се случи.

\“Принцът на Персия\“ е правен по не безизвестната компютърна игра със същото име, която обаче аз лично не съм виждал (просто не играя игри). Но съдейки по това, което видях, дори и да бях фен на играта, едва ли бих харесал историята, която ми се стори безумно плоска. В нея става дума за бедно момче, на което съдбата определя среща с царя на Персия, която преобръща живота му. Смелият хлапак, останал без родители, се озовава в двореца, където е приет като равноправен син на царя. Куражът и хитростта, с които е надарен Дастан (Джейк Гиленхал), се пораждат в предизвикана битка с царството на мистериозна принцеса Тамина (Джема Артернън), която се оказва пазителка на древен кинжал, който има необикновена сила. Цялата ситуация във филма се върти около този нож, който е желан от… не би било интересно да спомена името му 😉 Става така, че кинжалът се озовава в ръцете на Дастан, а принцесата е винаги край него, за да се опитва да си го върне. Естествено в един момент пламват искри между двамата и се влюбват. Честно казано не разбирам защо по-голямата част от приключенските истории трябва да бъдат разваляни от изобилстващи любовни сцени?!

Цялото действие на филма се явява една огромна игра на „Криеница“, при която котка и мишка се дебнат и аха да се хванат, и нещо се обърква. Дастан от своя страна, за да не бъде заловен, прилага съвременни похвати от паркур живота на 21 век, което според мен не е никак на място. Единственото интересно в цялата история бе наличието на асасини, които бяха изпипани персонажи и вкараха малко разнообразие в скучноватото развитие на филма.

Общо взето приключенските продукции на Дисни започват много да си приличат, което ги прави лишени от всякаква идея и динамичност. Съдейки по заглавието на филма, се очаква да се появят и разните му продължения, които се съмнявам да изгледам дори от любопитство.

5 коментара

Filed under Кино, Култура

5 responses to “Принцът на Персия: Пясъците на времето / Prince of Persia: The Sands of Time

  1. Учудвам се, че изобщо си имам някакви положителни очаквания за филма. Не беше ли чул трето мнение преди да го гледаш? Странно.
    А за паркура, в играта той скачаше и се катереше по разни стени и ръбове, тъй че той си е на място. Говоря ти за оригиналната игра, която е доста стара.

  2. Честно казано избягвам да се доверявам на коментари из нета, особено ако чета десетина и са всичките различни. Да, скачаше, но скачаше именно като съвременните паркур скачачи, а не просто скокове от покрив на покрив.

  3. Ето ти и за скачането

  4. Аз не споря дали са били като в играта, а за това, че изглеждат все едно е градско момче от 21 век. Хм, гледайки тия клипчета се питам къде по дяволите във филма са мистичните същества?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s