Добринище и хотел „Орбел Спа“


Съчетаването на официален празник с уикенд е идеалната възможност да хвърлиш малко багаж в колата и да се изнесеш някъде. Когато лятото вече отминава, дестинацията море не е най-подходящата посока, която може да се избере. Другият приемлив вариант е планината, но със съчетание на нещо минерално и мокро наблизо е още по-добър :). За съжаление известните места с наличие на минерални басейни явно бяха рано-рано резервирани, така че вариантите за „сетили се в последния момент“ нямаше. Така дилемата къде да се ходи придоби нови измерения.

След редица опити из други места, без минерални басейни, накрая се присетих, че не съм бил в Добринище. За това място бях чувал, че е приятно и тихо, а из района има възможност да посетиш и интересни места – все пак се намира в полите на Пирин, а съвсем наблизо започват величествените Родопи. Останах учуден от цените на хотелите, които явно през лятото са доста ниски, тъй като много прилични хотелчета бяха на цени между 15 и 20 лв. Естествено в тях места не можах да намеря, но не бързах да се отказвам, тъй като оставаха скъпите – между 20 и 30 лв. :D.

След няколко опита, все успешни, се спрях на хотел Орбел Спа. Цената беше 30 лв. на човек, но освен закуска включваше закрит басейн плюс спа център, т.е. съчетание, което из известните курорти струва доста повече. Направих резервация по телефана буквално сутринта преди тръгване, което си беше голям късмет, който до някъде смятам, че се дължи на по-високата цена за нощувка. На по-късен етап се оказа, че това не пречи стаите да се запълнят.

Хотелът се оказа едно много приятно място. Стаите бяха просторни и обзаведени стилно, а на терасата имаше достатъчно място, оползотворено с масичка и столове. Личеше си, че всичко се поддържа, въпреки че хотелът е на едва 2 години (виждал съм „хотели“ на по-малък период и в окаяно състояние). Леглата са малко тесни, което създава предпоставка за падане от тях ако си малко по-едър човек. За сметка на това са удобни, така че да не ти се налага много да сменяш позата, което в известна степен компенсира горното неудобство, но определено можеха да ги направят една идея по-широки. Не знам защо са решили да сложат изключително малки, макар и LCD, телевизори. В днешно време дори дисплеите на лаптопите са по-големи, така че според мен това си е кофти инвестиция. Климатизацията като цяло е централна (опциите в самата стая са ограничени) като ползвателите на стаята могат да се обадят на рецепция за индивидуална температура на стаята.

Баните са обзаведени съ станадартната за добрите хотели санитария. Сапуните и душ геловете са ароматни и личи, че не са от възможно най-евтиния и некачествен вариант на такива. Единственото неудобство в баните е, че прозорчетата (където има такива) не са матирани, въпреки че са малко ниско монтирани, както и това, че водата при къпане се стича по цялата баня и след това създава предпоставки за подхлъзвания при невнимание.

Спа центъра също се оказа добър. Честно казано като видя определението „спа“, което се лепва на всеки втори хотел, някак си имам винаги едно на ум. За щастие този път не останах разочарован. Басейнът се оказа достатъчно голям за плуване и добре затоплен. За 3 дни не се случи да попадна на хлъзгави участъци, породени от мръсотия. Парната баня е голяма и побира без проблем 9 души, а сауните са два броя. Май имаше и още една парна баня, но в момента не се ползваше. Хубаво е, че всяко нещо си е с отделно управление, което ползвателите могат да променят – удобство за тях, а се пести и енергия. Пред спа центъра има волейболно и футболно игрище, а над него има просторна заседателна зала, която е добра предпоставка за бизнес туризъм. Планира се догодина да има и открит басейн, който ще е изцяло с минерална вода 😉

Персоналът е много любезен и си разбира от работата. Личи си, че са подбирани по умения, които трябва да бъдат показвани постоянно пред гостите на хотела. Много доволни останахме от ресторанта и храната в него, която беше на нормални цени – нещо, което не е характерно за огромна част от хотелите. За мен това е един много добър ход, тъй като не ме кара да ходя и да търся други места за храна, а с кеф да си давам парите на едно. Закуската очаквах да е много бедна, но и там ме изненадаха – не беше супер богата, но имаше всички основни неща, характерни за блок маса, така че човек гладен няма как да остане, особено ако има домашно приготвена баница 🙂

В този ред на мисли, посетихме за хапване и механата на хотел Валентино, където сервитьорката нямаше идея що е то сервиране, а времето за изнасяне на поръчка беше многократно увеличено, за което със сигурност е помогнала и кухнята. Ако хотелът е като механата, то по-добре човек да не стъпва там.

Като за капак на удобствата е възможността за късно напускане на стаите. Стига да няма други хора за настаняване, всеки има възможност да остане до 3-4 следобяд без да се налага да доплаща за това. Практически по този начин човек получава почти пълен безплатен ден.

При плащане на нощувките, а и по време на целия престой се издават касови бележки. Понеже хотелът е строен със средства от европейският фонд за развитие, смятам че това са едни добре инвестирани пари, които се надявам собствениците да възвърнат, стига да продължат да предлагат на своите гости същото добро обслужване и условия.

За презентацията е нужен JavaScript.

Вашият коментар

Filed under Екскурзии, Хотели

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s