Правилата на Банен / The Bannen Way


Какво означава да бъдеш едновременно сценарист, режисьор и актьор (макар и не в главната роля)? Отговоро на този въпрос може да се научи от филма \“Правилата на Банен\“. Той е прекалено нов, за да има оценка в IMDB, но това е една прекрасна възможност за експеримент с лента, която все още не е поругана от посредствени мнения. И определено няма как човек да съжалява за този си опит.

Нийл Банен е сексапилен крадец, който обича жените, колите и живота без задръжки. За съжаление това си има висока цена, която в един или друг момент трябва да се плаща, а когато трябва да се издължаваш на мафиот, тогава положението става още по-сложно.  Дали да се впуснеш в последно приключение или да си седнеш на задника? Дали да се довериш на усета си или да следваш старите семейни правила, заложени от дядо ти? Дали е време да обърнеш внимание на себе си и семейството ти или ще го обмисляш в движение? Това са само част от въпросите, които вълнуват главния герой.

Безинтересната на пръв поглед история се оказва, че изобщо не е такава. И не за друго, а поради факта, че събитията са навързани по начин, при който няма как да си кажеш „сега ще стане това, гледай, аз съм писал сценария“ ;). Няма как да се разгадае следващото действие, защото той е низ от малки случки и действия, които колкото и да са свързани едни с други, толкова са и независими. Освен това, ако човек реши,  спокойно може да си извлече някои поуки от видяното:

1. Комарджийството и хазарта рано или късно ти изиграват лоша постановка, в която главно действащо лице оставаш Ти. Затъването в „л*йна“ е гарантирано.

2. Волята да избираш е определяща за това какво ще се случва от тук нататък. Винаги, ама ВИНАГИ трябва да знаеш кога да спреш!

3. Семейните връзки се оказват доста по-тънки, отколкото може да предполагаш. Залагайки на аскетски живот, губиш възможността да ги разгадаеш и осмислиш навреме.

„Правилата на Банен “ е един прекрасен филм, който може едновременно да забавлява и да те научи на някой ежедневни истини. Филмът много напомня на „Бандата на Оушън“ като идеология и начин на заснемане, но докато там има някаква строга последователност, тук сцените се случват малко по-хаотично, което пък е интересното. И да не забравя  да спомена правило номер едно – „Винаги се води по твои правила“!

Вашият коментар

Filed under Кино, Култура

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s