Приморско и Хотел „Пламена Палас“


Лято е, т.е. време за отпуска. Като всяка година приготовленията за морето стартират няколко месеца по-рано. Започва се с едно ровене из хилядите сайтове за почивки, където в повечето случаи има едни и същи обекти – едни са по-видно оформени, а другите изглеждат невзрачни. Това, което ги отличава са различните цени, които предлагат. Още от тук могат да се видят драстичните разминавания между отделните „туроператори“. Разминавания както в цените, така и в условията, които ти се предлагат. А после се тръшкат, че сезона бил слаб и българският турист се изнася масово извън граница, когато настане време за море. То ти стига да проведеш една кратка кореспонденция с няколко от измислените фирми за почивки и тотално може да се откажеш да комуникираш, с който и да е в тази област.

След много ровене (а защо изобщо трябва да е така?), все пак няма начин да не откриеш и нещо нормално и без задкулисни шашми. В нашия случай това беше \“Атлантис Холидейс\“, които освен че предлагаха най-добрите оферти за доста от местата, които бяхме харесали, показаха и едно бързо и професионално отношение към нашите желание и претенции. Направихме резервация, платихме на място в офис (а не някъде по банков път, без да знаеш къде отиват парите ти), получихме разписка за парите си, а след няколко дни взехме и резервацията си – ясно написана и оформена, която беше с прикрепена фактура и касов бон (!). Имало и нормални фирми в България!

Всяка година се опитваме да сменим дестинацията Приморско, но каквото и да се прави накрая пак там се ходи. Това разбира се не е случайно, тъй като града има ред преимущества, които липсват дори при големи и скъпи курорти що се отнася до почивка на море. Какво пък толкова има това Приморско?

1. Огромна плажна ивица, която дори в най-натовареното време може да поеме всичките летуващи в града. Освен това свободните зони  на пръв поглед доближават стандарта – 50% за личен чадър (мисля, че последните промени в закона регламентират този процент).

2. Водата е кристално чиста, а брега плитък. Рядко се е случвало да има водорасли или мръсотия във водата. Освен това дори на единия плаж (примерно северния) ако водата не става, то спокойно може да се измести човек на другия, където има голям шанс морето да е доста по-добро.

3. Близостта на Приморско с Лозенец, Китен и Созопол дава възможност да се разнообразява както откъм плажове, така и откъм вечерни забавления и разходки.

4. Вечер въздуха не е толкова горещ и спокойно може да се спи без наличието на климатици. Също така присъствието на комари или е сведено до минимум или просто моята кръв не е достатъчно подходяща за тях 🙂

5. Цените дори в най-скъпите заведения не са по-високи от цените в по-голяма квартална софийска кръчма.

Е, разбира се не всичко е перфектно на 100%. Примерно, за няколкото години, през които съм посещавал града, как пък веднъж не видях добре оправена улица. Или дупките ще си седят или ще са асфалтирани колкото да изкарат максимум месец-два (явно някой прибира парички от обществени поръчки). Из центъра в натоварените месеци е почти невъзможно да си намериш място за паркиране, което може да те накара да оставиш колата и да не я мърдаш повече през почивката, за да не ти заеме някой мястото. По-голямата част от тротоарите са неравни, с изпочупени плочки (те са нещо като „забележителност“ за града, тъй като навсякъде са цветни:)). Главната улица е осеяна със сергии и то от двете страни на даден тротоар, което вечер кара хората да се движат основно по пътя, създавайки опасност от злополуки.

Именно споменатите отрицателни черти на курорта ни карат да търсим място за спане далеч от глъчката, но близо до центъра; с възможност за паркиране без да се притесняваш, че ако мръднеш с колата, то после няма да има къде да паркираш; ставнително близо до плажа и т.н. Общо взето претенции много, но пък се намират хора и места, които да ги удовлетворят 🙂

Такова място се оказа хотел \“Пламена Палас\“. С подходящата оферта, хотелът предлага всички удобства, които може да поиска човек. Стаите са просторни и добре поддържани. Голяма част от тях имат прилична гледка към пясъчните дюни, морето и бившата резиденция на Тодор Живков (още един фактор, че морето там е най-добро). Проблеми с хигиената и водоснабдяването няма (едва ли има някой, който да не е оставал без топла вода или направо без такава по време на някоя отпуска). Всекидневно се почиства и при желание кърпите се сменят всеки ден. В случай, че се включите в „зелената кампания“ (която ви призовава да пестите природните ресурси и ако нямате неотложна потребност от смяна на кърпите, да не го правите), то кърпите ви се сменят и без да казвате на всеки 3 дни. Същото се случва и със спалното бельо. Персоналът винаги е усмихнат и не пропуска да ви поздрави, независимо дали става дума за пиколо, рецепция, сервитьор или камериерка. Количеството хора, които обслужваха беше съобразено с капацитета на хотела, а не както е в повечето случаи, да има по един сервитьор на цял ресторант, който да се чуди къде да се скрие от озверелите чакащи клиенти. Обслужването е на много високо ниво и мога смело да заявя, че редица 5 * хотели могат само да се учат от начина на управление на „Пламена Палас“. Кухнята е добра, а закуската обилна и разнообразна. Бързо се реагираше, когато нещо от шведската маса свършва.  При възникнали въпроси (не, че е имало глобални такива) се реагираше веднага, без излишно мотане и мрънкане. Изобщо хотелът не случайно има спечелени награди за най-добър такъв и за цената си (особено ако хванете промоция) е прекрасен.

Лятно време в Приморско има безумни предложения за цени на нощувка, но дали ще получите нещо качествено е отделен въпрос. Затова е добре или човек да се доверява на проверени източници, или да търси на място нещо прилично, което поне може да види с очите си, а не само на снимки. И в тази връзка аз ще приложа малко реални такива, които да докажат написаното по-горе 😉

За презентацията е нужен JavaScript.

1 коментар

Filed under Екскурзии, Хотели

One response to “Приморско и Хотел „Пламена Палас“

  1. ПК

    Браво, много добре написано! Мога да потвърдя, че всичко беше точно така и няма и грам измислица. Само в допълнение ще добавя, че дори и да не случите на хубаво време /както ние/ в хотела има достатъчно неща, които можете да правите за да не ви е скучно, като тенис на маса, федербал, мини голф, билярд.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s