Подслон / Shelter


Късният час в събота вечер е добра предпоставка за нещо по-така от света на киното. И какво по-подходящо от един качествено трилър?

Въпреки, че са му лепнали и определението „ужаси“, \“Подслон\“ е класически психо-трилър с мистериозна добавка. Сценарият е дело на Майкъл Куни, който е автор и на ръкописа за \“Identity\“ (Самоличност), което беше определящо за спирането ми на този филм. Разбира се не е добре да се подценява и актьорския състав в лицето на Джонатан Рис Майърс и Джулиан Мур, които правят този сценарии въздействащ.

Историята се разказва за утвърдена съдебна психоложка (Джулиан Мур), която наскоро е отрекла по всякакъв начин съществуването на раздвоение на личността при хората и най-вече при престъпниците, което обикновено ги оневинява. Връщайки се от пореден съдебен случай, баща и – също психолог, я моли да се запознае с нов интересен негов пациент (Джонатан Рис Майърс). И наистина, пациентът привлича вниманието на младата психоложка, която с интерес започва да търси научно обяснение на случващото се с него. Това от своя страна е свързано с редица проучвания, които тя прави при различни хора, събирайки частици от един безкраен пъзел. Неусетно и цялото и семейство бива въвлечено в мистерията около този странна „личност“, което има фатален край за някои тях. Религията или по-точно вярата в Бог е основна тема, около която се въртят събитията в историята.

Сценарият е толкова добре разработен, че постоянно те държи в напрежение. Не съществува момент, в който да имаш време дори за миг да си отдъхнеш от напрегната сцена, за да имаш нагласата за следваща такава. В моя случай дори нямах време да мисля за евентуално развитие на действието или за край на филма. Е, имаше и някои недоизпипани сцени, при които не разбираш защо изобщо ти се показват, особено че в последващ етап нямат никакво развитие в историята. Краят също беше странен и не мога да преценя дали по-скоро съм доволен от него или може би малко ме разочарова. Филмът не може да се нарече „черешката на тортата“ в този жанр, но пък определено не смятам времето за загубено и мога само да се надявам по-често да се появават поне толкова добри филми.

2 коментара

Filed under Кино, Култура

2 responses to “Подслон / Shelter

  1. Филмът не беше лош
    Наследник на Ангелско сърце

  2. Хм, дали има връзка с него? Там тематиката като че ли е малко по-различна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s