Видеонаблюдение на КАТ и актовете от него


Един от най-новите начини на държавата за събирането на пари е видеонаблюдението на КАТ. Системата е толкова доходоносна, че получаваш „честитката” си чак след 7-8 месеца, явно не могат да смогнат хората. А дали ще си спомниш ти ли си карал е всъщност друга „маловажна” тема.

Е, аз също получих честитка в пощата, а не лично както си му е реда. Иначе в самата бланка, която получава човек има място за твоя подпис (че си го получил), както и за подписа на длъжностното лице, което ти го е връчило. Тук именно идва първото нарушение, което правят представителите на закона – КАТ. В самата „повиквателна”, защото точно това представлява, е описана датата на нарушението, точен час и ден, в който е направено, както и ден, в който да се явите. Няма да видите нито място на нарушението, нито какво всъщност сте нарушили. Да не забравя, че има и код на преписката, по която сте обвинен.

Тук е важно да се спомене, че ако преписката ви започва с „ВН”, то нарушението е до 50лв. и отнемане на малко точки (в най-лошия случай това е преминаване на червен сигнал, което е 50лв. и 8 точки). Доколкото разбрах има още един вариант на преписка, при която вече режат глави с голямата секира, но за съжаление не запомних буквите.

Аз като съвестен гражданин направих грешката да отида да видя за какво става дума и понеже принципно съм коректен шофьор ми беше много странно какво пък толкова съм нарушил. Явих се дори преди обявената дата, тъй като така или иначе не ми беше удобна, но ако се явите след нея, то глобате е 100лв. допълнително. Много интересно как ще ви ги вземат като няма никъде упоменато кога точно сте получили призовката.

Разбира се, пред КАТ София в началото на работния ден има огромно количество хора – за книжки, за глоби, за актове. Не знам доколко наистина им е ефективна системата с номерцата за чакане, но аз примерно си теглих номерче, което така или иначе не ползвах. Оказа се , че в действителност не ми трябва, но откъде да знаеш, след като на информация няма кого да питаш, понеже го е хванала липсата.

Отдел „Видеонаблюдение” е забит веднага след миризливите тоалетни на сградата. Чака се в коридор, който на всичкото отгоре е място за пушене на „измъчените”  от работа полицаи! Нали беше забранено пушенето на обществени места?! Да не говорим, че тук става дума за място, което е ВЪТРЕ в сградата! Жалка пародия на законност! От учтивост поздравих с „добро утро” пушещите 4-5 полицаи, но никой не си направи труда да ми отвърне. Позитивната ми нагласа започна постепенно да се изпарява.

Влезнах в малка стая, в която има 3-4 чина, зад които седи по един полицай, който има за задача да ти покаже заснетото. Нарушението ми се състоеше в това, че в движение прминавам на светващ ЖЪЛТ светофар на Орлов мост при мокра настилка и валящ  дъжд. Според закона, когато има опасност да останеш по средата на платното, то имаш право да постъпиш според това, което съм направил аз. В противен случай или този, който е зад теб ще се забие качествено в задницата ти, или ти ще спреш там, където не трябва – по средата на платното. Но когато „царя дава, ще се намери пъдар, който да не дава”, така че тук беше второто нарушение на „представителите на закона“. Ядосах се и изисках обяснение от намръщения чичко милиционер, който вместо да се обоснове с доводи просто изръси, че ако съм се движел със съобразена скорост съм щял да мога да спра. Идеше ми да му тегля една майна, защото ми е много интересно как точно прецени, че се движа с несъобразена скорост в 9 сутринта, на възлово кръстовище, където чакаш по минимум 15 минути заради задръстване?! На всичкото отгоре в акта пише, че съм минал на ЧЕРВЕНО (трето нарушение на закона – лъжливи показания), а не както е в действителност. Попитах как мога да оспорвам и той ме прати да си пиша несъгласието си, без изобщо да спомене, че в самия АКТ има два реда, в които може да се напише все пак възражение. Когато сам открих въпросните редове, естествено вече се бях подписал (като никога наруших правилото си, да не подписвам нещо, преди да го прочета изцяло), а и си мислех, че на гишето ще мога да напиша всичко необходимо като възражение (акт може да се оспорва до три работни дни след излизането му).  Да, ама не! Първо, едвам намерих къде точно се подават възраженията и второ, на гишето те посреща намусена лелка, която ти казва, че няма бланки за възражение, както и че лист също не може да ти даде. Същевременно надменно ти обяснява, че и да си напиша въражение, ако реша да оспорвам след това, първо трябва да излезе решението на акта и чак тогава да си оспорвам в съда! За пореден път ми стана пародийно смешно и просто реших да си тръгна, тъй като вече бях загубил достатъчно от времето си.

Ако трябва нагледно да обясня ситуацията, то най-точно може да се опише с „Дванадесетте изпитания на Астерикс и Обеликс”. Едно от тях беше именно спряване с бюрокрацията и попълването на даден формуляр, което буквално ги подлуди.

Видеото не е на английски (не можах да намеря друго), но и по картинките се разбира за какво става дума:

Не ме е яд, че съм глобен, но съм бесен, че съм глобен за нещо, което не е нарушение според законите, по които аз притежавам шофьорска книжка! Винаги може да се появят защитници и на другата страна, че примерно съм навлезнал на жълто, а това е нарушение. Но в крайна сметка да се избере по-малкото зло или да се предизвика верижна катастрофа? Това ли е идеята на видеонаблюдението – да се следи кой е настъпил бялата линия (познат за това беше глобен) и кой се опитва да пази другите на пътя?! Но нищо, за другия път съм подготвен и ще направя някое от следните неща, което съветвам и всички потърпевши, които не са съгласни с това, което им се приписва:

 1. Няма да се явявам докато някой ЛИЧНО не ме намери и ми връчи призовката. Недостатък тук е, че ако решиш да пътуваш извън страната току виж някой реши да се заяде ако направи справка в системата, въпреки че докато не си подпишеш акта, едва ли могат да го пуснат за изпълнение. Освен това давността на актовете е 3 години, след което стават невалидни.
 2. След като гледам записа, ако не съм съгласен, то няма да подписвам нарушението.
 3. Ще си напиша възражение в самият акт, след като има такава възможност.
 4. Ще си платя да ми изтрият записа, както ми и предлагаха преди да отида в КАТ. Противник съм на подобни начинания, но те просто ме принуждават да поддържам корупцията!
 5. Ще загубя време и ще заведа дело, но така че КАТ да ми платят пропуснати ползи, както и разходите по делото.(Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.)
 6. Ако акта е заради несъобразена скорост, задължително се изисква запис и свидетелство за изправност на радара.

За улеснение, ето и списък на всички камери из София, както и из страната, които успях да намеря:

Камерите на КАТ , Разположение и карта

6 коментара

Filed under Ежедневие

6 responses to “Видеонаблюдение на КАТ и актовете от него

 1. bitango

  Тоя КАТ е мега зле организиран, някаква каменна ера цари там…. никой нищо не ти казва…. едни опашки, апаратите за издаване на номера не работят… както се говори в един филм: „Казва ли ти някой, смееш ли да питаш“.
  Успех с делото, лошото е, че няма чичко ушев да си плаща от джоба, ами пак ние, чрез нашите данъци, такси и глоби.

  • Това е една от основните причини да не се престрашавам да карам – КАТ. В е такива моменти си ми е гот да си бримча с колелцето 🙂

   • Абе, то и аз бих се возил с градския и бих карал колело, но не и при сегашните пътни условия.

 2. Pingback: Продължението на сагата с КАТ « Almanah's Blog

 3. живееща в София

  Най-тъпото нещо е да се признаваш сам виновен за нещо, което не си направил. Явно много страшно звучи това КАТ и всеки си плаща като невидял и глоби и рушвети. А това, че там не си вършат въобще работата, че никакъв контрол на транспорта не правят, че там работят едни не особено кадърни хора, които друго не могат да работят.

 4. Тъпо е, да. Ама, когато човек е съвестен и не се е сблъсквал до момента със системата, няма представа какво ще се случи на място. Именно за това написах горното, за да си знаят хората правата и да преценят какво ще направят и какво не 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s