Шут в г’за / Kick ass


Крайно време е да престана да експериментирам с филми, които са силно препоръчани в IMDB. Явно не само в България критиците смучат от пръстите си, а подвластният на тях зрител вика „о, супер як филм“, „мно’о ме кефи“, „луд е копеле“ и т.н. , натискайки максималната оценка в горепосочения сайт.

„Шут в г’за“ е безумна смесица от баналност, нереалистичност, фантастика и изобщо всичко отрицателно, което можете (или дори ви е трудно) да се досетите. Историята ни показва реализирането на всички мечти на един тинейджър – да е супер герой, да има много последователи в интернет, да има готина мадама до себе си, както и да прави велики дела за човечеството. Същевременно с това се появяват цяла плеяда приказни герои, които имат за цел да се борят с престъпността и разпространението на наркотици.

Всъщност, сега като се замисля, откривам много дълбоки идеи в цялата бъркотия от сцени, но твърдо заставам зад позицията, че художествения похват, с който са показани е крайно неподходящ. Това е така, тъй като едва ли човек ще седне да си блъска главата (както аз правя в момента) и да се чуди защо си е загубил времето за гледане на подобна глупост. И за да спестя подобно страдание на някой друг, ще споделя моите прозренния.

Първото нещо, което се забелязва е описателното представяне на живота на един тинейджър с всичките неволи, които му висят на главата и са свързани със сексуални фантазии с участие на учителката му, невъзможност за концентрация в училище, нереалистични мечти, неволи на улицата и т.н.

На второ място ни показват нагледно как фобията на един родител е отнела детството на неговата 11 годишна дъщеря, която е превърната в робот за убиване със силно развит инстинкт за самосъхранение. Е, в края на филма това и беше от голяма полза, но егати и детството, след като за подарък получаваш комплект ножове тип „пеперуда“.

На трето място имаме добре позната история от рода на „прецакано честно ченге, което е накиснато от подземния свят, понеже е отказал да съдейства“. Клише, изразено в лицето на Никълъс Кейдж (незнам как се е навил да участва в подобен филм), който е в ролята на бащата на момиченцето. Разбира се има висша цел – Kill Em All!

На четвърта позиция е богатото семейство с разглезено хлапе, което се движи нон стоп с охрана. Парите естествено са от наркотици, а бащата е крайната цел на чичко Кейдж. Охолство, огромно жилище, скъпи коли и т.н.

Петата позиция е отредена на гей общността. Е, закъде без нея в това динамично съвремие. И без това хомосексуалистите искат гластност и права, та защо да не се акцентира и на този глОООбААлЕЕЕн (както би се изразил проф. Вучков) проблем. А и това си е още една целева група, която формира приходите в киносалоните, няма да се пропуска я.

Има и няколко други по-малки теми, които са застъпени, но не искам да изпадам в подробности и за тях. Все пак вниманието, което отделих на този филм е в повече, отколкото получих като продукт и удоволствие от него. Затова вие преценете дали бихте направили същото като мен или ще се отдадете на някое друго по-приятно занимание, та дори и тоалетно такова 😉

2 коментара

Filed under Кино, Култура

2 responses to “Шут в г’за / Kick ass

  1. Никалъс Кейдж напоследък икрае във всичко, което е на големия екран. Даже в нета плъснаха ебавки „Никалъс Кейдж като всички“ или нещо подобно, където са направени колаже с тиквата или физиономията на същия на постери на най-известните филми, в които не участва.

  2. Явно го е закъсал човека 🙂

Вашият коментар