Книгата на Илай / The Book of Eli


В последните години филмовите дейци масово ни занимават с истории, които показват края на света. Разликата в отделните такива е, че едните показват самото разрушение на всичко, а другите показват действия развиващи се десетки години след катаклизмите. Такива филми са 2012The Road (Пътят) и Книгата на Илай (The Book of Eli).

В „Книгата на Илай“ ни показват действие което се развива десетки години след катастрофални войни. Земята е пуста, водата е оскъдна, а човекоядството е явление, което често се среща. Погледът е съсредоточен върху главния герой Илай имащ мисия, която следва от 30 години. Вярата в това, което трябва да прави е основния му мотиватор през всичките тези години. Тази мисия е свързана с книга, която е единствената запазена в този разрушен свят и от нея зависи бъдещето на човечеството. Като във всеки филм и тук ще се намери някой да пречи на една такава кауза. Самопровъзгласил се диктатор прави всичко възможно да се докопа до тази книга, която ще му помогне да затвърди и увеличи влиянието си над оцелелите хора. Каква е книгата и какво точно се случва като история ще разберете, след като гледате филма, който наистина си струва отделеното време.

Къде е провокацията в подобен род филми? Както в „The road“, така и тук се акцентира на една все по-силно засилваща се черта у човечеството – разхищението на ресурси. Неща, които сме приемали за даденост, в един момент се оказва, че са изчезнали, а от там се затрива и всичко живо. Безхаберието и разрухата, всички форми на несъдействие, човешката алчност и т.н. показват само колко сме слаби и зависими. Необходимо ли е да се случи най-лошото, за да има промяна? Кога ще започнем да разчитаме правилно сигналите, които ежедневно получаваме под една или друга форма? Все въпроси, на които или никой не иска да отговори или му е все тая, тъй като „в крайна сметка никой не живее вечно, така че сега ще правя каквото си искам“. Толкова сме заслепени и съсредоточени в себе си, че забравяме да живеем според това, което научаваме. А трябва просто… „да правим повече за другите, отколкото за себе си“ … както е написано в книгата.

4 коментара

Filed under Кино, Култура

4 responses to “Книгата на Илай / The Book of Eli

  1. Като го гледам, ще споделя мнението си. Иначе, хубаво ревю си му плеснал, и скритият ти апел към човечеството е добър 🙂

  2. Xquisite

    На мен ми хареса този филм. Но според мен би допаднал на много малко хора. Просто доста основни неща няма да бъдат разбрани. Достатъчно е да попаднеш на мненията, които оплюват филма, защото бил религиозна пропаганда и можеш да си направиш изводите. Върви обяснявай, че „Хрониките на Нарния“ са една от най- изтънчените религиозни пропаганди, а „Книга на Илай“ засяга съвсем различни неща.

  3. Хах, много заблуден трябва да си, че да мислиш за този филм като за религиозна пропаганда! Виж, за Нарния не съм го усетил, ама никак 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s