Една вечер в нощно заведение или бягство от сивото ежедневие?


Дълго време не бях ходил на нощно заведение, което от своя страна определено продължавам да мисля, че не е пропуск. Но защо смятам така?

Петък, след работа се заформя едно вечерно похапване. Избира се подходяща бирария, кръчма или пицария. Компанията се събира и започва поръчването на доволно количество храна, бира или друг вид питиета. Забързани приказки за изминалата седмица и весели  истории  се редуват в приятна обстановка и компания. Всичко е много хубаво, но в крайна сметка всичко струва пари, така че при решение за тръгване всеки оставя в най-добрия случай около 20 лв.

След похапването и пийването е необходим транспорт за  придвижване до желаното място за продължение на вечерта. Ако има хора с коли и то въздържатели , транспортът е осигурен. Но ако няма налични такива, то тогава се бръквате по още 2-3лв. за такси.

Приятно бях изненадан, че все още има заведения без вход, което си е спестен разход. Така или иначе се предполага, че ще пиеш нещо, след като си на заведение, затова идеята „вход” никога не ме е допадала (когато става дума някой просто да ти миксира някаква музика). Сядайки някъде из баровете (ако изобщо успееш да се вредиш сред РЕЗЕРВЕТАТА сложени на ВСЯКА маса или бар), каквото и да правиш, все ще пиеш минимум 3-4 малки и 1-2 води примерно, което означава олекване с още 20-25лв.

След края на купона, ако компанията е в различни посоки идва още един разход, свързан с такси до вкъщи. Приготвяш около 10лв. и се мяташ в жълтата кола, като не забравяш да погледнеш тарифите, че току виж приготвената сума ти стигне само до следващия светофар.

И така, едно „излизане” петък вечер ти струва по груби сметки около 50-60лв. А има ли други алтернативи?

Алтернативи разбира се има и една от тях е да се засилиш някъде извън сивото ежедневие на София. Да хванеш автобус, влак или да се метнеш на колата и да се насочиш към някоя от хиладите дестинации на България. За това начинание са необходими група ентусиасти и някакъв транспорт. Може да се избере вариант с преспиване, а може и за един ден да се отскочи някъде.

Какво обаче ще струва подобен род начинание? Вариантите за непретенциозно, но уютно спане са между 15 и 25 лв.  Цената за път е относителна, тъй като зависи от избрания транспорт. Но има ли кола и четирима спътника, то тогава цифрите не са изобщо сериозни и са максимум 15 лв. на калпак (стига да не се юрне човек до морето, но то това е безмислено за един ден). Храната в провинцията е евтина и в заведение за 10-15 лв. може да се размажеш от ядене и пиене, та чак и да не можеш да си тръгнеш от тежест в стомаха.

И каква стана тя? С просто око се вижда, че сборната сума е идентична на гореспоменатата при варианта със заведение в София.

Плюсове и минуси

Вариант 1:

+ Не изисква много време за организиране

+ Близо си до вкъщи

+ Всичко ти е ясно и познато

– Никакъв релакс, а допълнително натоварване (особено ако е петък след работа)

– Безумна шумотевица, която после чуваш поне до средата на следващия ден

– Нищо различно от предходното ходене

– Рутинна програма

Вариант 2:

+ Различно изживяване и запомнящи се емоции

+ Опознаване на нови и интересни места

+ Релакс и спокойствие, далече от забързаната София

+ Възможност за опитване на местни спиртни напитки 🙂

– При липса на личен транспорт е малко по-сложно за организиране

– Изисква немързеливи спътници, готови за приключения

Може да се намерят още плюсове и минуси и на двата варианта, но не смятам, че това е толкова необходимо. Така или иначе всеки има различна гледна точка, но моята в случая е, че това което може да ти даде вариант 2, не може никога да бъде постигнато от вариант 1 😉 Бих предпочел да спестя  две излизания петък вечер, за да ги заменя за един дълъг уикенд, изкаран някъде сред природата, край добре запален огън и с чаша вино в ръка, разбира се в компанията на приятни хора.

4 коментара

Filed under Ежедневие

4 responses to “Една вечер в нощно заведение или бягство от сивото ежедневие?

  1. Обикновено, когато човек излиза на нощно заведение, той го прави с няколко неща наум. Първо, отива да се забавлява, не отива насила. Второ, знае, че след това излизане, ще е минимум с 50 лв. назад, ако иска истински да се забавлява и да му е весело, без да мисли постоянно колко ще похарци и с колко ще му олекне джоба. Това си го смята предварително и, ако не го кефи идеята, не ходи никъде.

    Същото е и с пътуванията извън София. Ако ще ходиш някъде само гъз път да види и пак да не ти излиза от главата колко ще похарчиш и правиш постоянно сметки, за да можеш да спестиш повече пари от ходенето си, за да докажеш после на някой, че ти е било евтино, ебем ти и излизането. Аз на това не му викам релакс, а курс по математика. Постоянно смяташ от какво да се лишиш, за да ти е по-евтино.

    В никакъв случай не бих отишъл на екскурзия някъде и да ям в някакво мизерно заведение само и само да кажа, че съм бил еди къде си и не ми е било никак скъпо. Ако ще ходиш някъде, отиваш с идеята, че ще си хвърлиш парите, но ще ти е гот, че си го направил.

  2. Аз да съм казал, че го правиш с идеята да ти излезне по-евтино? Идеята ми бе, че без да се лишаваш от нищо, при втория вариант получаваш много повече от първия. Ясно е, че след като си тръгнал някъде, то тръгваш с ясната идея, че ще харчиш пари.
    А в мизерни заведения, закусвални и будки със закуски ядеш всекидневно 😉

  3. Идеята е да знаеш и да можеш да се забавляваш, пък ако ще и на луната да си. В крайна сметка трябва да си набиеш нещо в главата. Пари се пестят, когато имаш идея къде ще ги дадеш, след като ги спестиш. Да си пестиш ей така, няма смисъл. Не живеем вечно, за да се лишаваме цял живот. Когато няма пари, няма. Когато има, живей! Няма смъсил да си ги къташ за оня свят, защото там няма да можеш да ги отнесеш.

  4. Аз за какво говоря, ти къде забиваш към спестяване?!!! Май ти в момента мислиш математически, не аз :)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s